התמודדות עם אובדן בריאות וחולי, בין אם מדובר באבחנה זמנית או קבועה, הינה בעלת השלכות משמעויות על המצב הרגשי, התפקודי והחברתי של החולה.
ישנו מנעד רחב של רגשות טבעיים המגיעים יחד עם אבחנתה של מחלה, כמו פחד, חרדה, עצבות או כעס. בזמן שאלו רגשות נורמטיביים לחלוטין, חשוב לשים לב מתי הם מלווים בתחושת הצפה (overwhelming), חוסר תקווה וייאוש, המשפיעים על יכולתו של החולה להתמודד בצורה יעילה עם מחלתו.
כך למשל, דיכאון וחרדה עלולים להתעורר בעקבות אבחנתה של מחלה, או בשל השפעותיה על תפקודו הפיזי, החברתי או הנפשי. דיכאון וחרדה לא מטופלים, עלולים להשפיע על ניהול והמעקב של המחלה ואף על חומרת תסמיניה. כך למשל, מחקרים מראים שמטופלים הסובלים מחרדה ודיכאון נוטים פחות ליישם ולעקוב אחר המלצות רפואיות, בעלי נטייה מוגברת לסיבוכים רפואיים ואף לתמותה מוקדמת.
לכן, טיפול רגשי הינו מרכיב בלתי נפרד וחשוב בהתמודדות עם אובדן בריאות וחולי. טיפול כזה יכול לסייע למטופלים לנהל את רגשותיהם ומחשבותיהם בצורה יעילה יותר ולפתח אסטרטגיות התמודדות שיסייעו באתגרים המלווים למחלתם.
טיפול רגשי מהווה גם מעטפת תמיכה נטולת שיפוטיות, המאפשרת לגלות כוחות ומשמעות חדשה בתוך מציאות שלעתים יכולה להיות מורכבת.
אחת הגישות היעילות ביותר בהתמודדות רגשית עם אובדן בריאות, הינו טיפול המבוסס על עקרונות המיינדפולנס. גישה זו מלמדת מטופלים למקד את תשומת הלב ב״כאן ועכשיו״, מעניקה כלים כיצד להתמודד ביעילות עם מחשבות ודאגות הנוגעות לעבר ולעתיד, מפחיתה תחושות דחק וחרדה ומסייעת לנהל באופן יעיל יותר את המחשבות ורגשות.
ישנם עוד מגוון כלים וגישות שיכולות לסייע למטופלים בהתמודדות עם מחלה או נכות, לכן חשוב להסתייע באיש מקצוע מנוסה אשר יוכל להתאים את המענה לצרכים שלכם ולספק כלים שיאפשרו שיפור באיכות החיים ובניהול המחלה.
Comments