חלק חשוב מעבודתי כעובדת סוציאלית במערכת הבריאות, כולל ייעוץ והדרכה של מטופלים ובני משפחותיהם על זכויותיהם.
בשל ריבוי האינפורמציה הקיימת ברשת ובשירותי הבריאות השונים, יכולה להיווצר תחושת הצפת ידע, עומס רגשי ומנטאלי. אל לנו לשכוח, שחלק מהקושי לעסוק ב״בירוקרטיה״ הוא בשל ההקבלה להתמודדות הפיזית והרגשית עם מחלה, ובשל כך נמנעים מטופלים רבים מלהכיר ולמצות את זכויותיהם. לדבר הזה ישנה פגיעה במידה מסוימת ביכולתם לנהל בצורה יעילה את המחלה ואף בשיפור מדדי איכות חייהם.
לכן, במידה ובחרתם לגשת למלאכה החשובה של מיצוי זכויותיכם הרפואיות, ריכזתי לכם כאן מספר טיפים חשובים שיכולים להקל ולעשות סדר בתהליך:
1. צאו לטיול באתר ״כל זכות״ – ״כל זכות״ הוא אתר נהדר בעיניי המרכז בתוכו מידע המתעדכן לעתים תכופות לגבי זכויות העוסקות במגוון של נושאים, בין היתר בריאותיים. זהו מעיין שופע של ידע בו אני נוהגת להשתמש אפילו תוך כדי פגישה עם מטופלים. יש באתר מדריכים למיצוי זכויות בנושאים שונים, חלוקה לקטגוריות פשוטות, שעוזרות לחשוף אתכם לאילו זכויות יכולות להיות לכם רלוונטיות, דרכי מימושן והכל בשפה פשוטה שאף מלווה בדוגמאות להמחשה.
2. ״ביטוח לאומי״ זו לא מילה גסה - לא רבים מכירים זאת, אך גם מחלות כרוניות ומצבים רפואיים מסוימים יכולים להיות מוכרים מביטוח לאומי לזכאויות וקצבאות שונות. בתחום הבריאות ישנן זכאויות רבות כגון קצבת נכות, שירותים מיוחדים, ניידות, גמלת סיעוד, שיקום ועוד. ישנם ארגונים (כמו ״יד מכוונת״) שמסייעות בהכנה לוועדות רפואיות ללא תשלום, וחשוב להכיר ולבדוק האם אתם עומדים בקריטריונים לזכאויות אלו, ולהגיש בקשה לבחינה.
3. תבדקו מה יש בקופת החולים שלכם – בעת התמודדות עם מחלה, אני לא יכולה להמליץ מספיק על פגישה עם גורם מקופ״ח שלכם ולבדוק על זכאויותיכם, בין אם זה מול נציג ממשרדי הקופה או עו״ס קופ״ח. שיחה כזאת יכולה לחסוך לכם כספים רבים. כך לדוגמא, במידה ואתם זכאים לקצבאות מסוימות מביטוח לאומי (כגון הבטחת הכנסה, או נכות עם אובדן כושר עבודה מעל 75%) – ייתכן ואתם זכאים לקבלת קוד שיסייע בסבסוד תקרת התרופות הרבעונית שלכם. כמו כן, בדקו אם יש קרן רווחה שאתם חברים בה (כמו ״קרן מכבי״ למשל), ועדות חריגים לתרופות, מה זכאויות השב״ן שלכם (ביטוח משלים), ועוד. בדיקה כזאת יכולה לסייע לכם בחיסכון של עשרות ומאות שקלים בחודש, ולשפר את איכות חייכם.
4. זה הזמן לבדוק על מה שילמתם את הביטוח הפרטי הזה כל השנים – שכיח במיוחד שבזמן ההתמודדות עם אובדן בריאות וחולי, שוכחים על קיומם של ביטוחים בחברות הביטוח. במידה ויש לכם ביטוח פרטי או קיבוצי מסוים (ביטוח סיעודי דרך קופ״ח למשל), בדקו מה כוללת הפוליסה והאם אתם יכולים לתבוע את חברת הביטוח. כך למשל, במידת ויש לכם ביטוח בריאות פרטי, בדקו האם אתם זכאים להחזר במימון טיפולים, על אבחון מחלה או סיוע במימון תרופות. אם אינכם זוכרים מה הביטוחים שלכם, אפשר בקלות להיכנס לאתר ״הר הביטוח״ ולבדוק.
5. לחפש ולהכיר ארגונים ועמותות – ישנן עמותות וארגונים רבים שחרטו על דגלן לסייע למטופלים בעלי אבחנות מסוימות במגוון דרכים. כך למשל, האגודה למלחמה בסרטן מפעילה קבוצות תמיכה, חוגים, סיוע בייעוץ מס, סיוע חומרי ועוד מגוון שירותים לחולים אונקולוגיים. ארגון ״עמדא״ מפעילים מערך תמיכה ומתן מידע לבני משפחות המטפלים באדם הסובל מירידה קוגניטיבית (דמנציה ואלצהיימר), או המחלקות לשירותים חברתיים בעיר מגוריכם מספקות לעתים עזרה חומרית וסוציאלית במצבים שונים. לקבל תמיכה, הכוונה וייעוץ מארגון או עמותה שמתמקצעים בתחום מסוים, יכול להיות כלי עוצמתי!
6. התעקשו על הערכה וטיפול רב-מקצועי – אין בהכרח דרך אחת נכונה ובלעדית לטפל במחלה מסוימת. בעיניי, זהו חלק חשוב ובלתי נפרד מהראייה ההוליסטית של הטיפול בחולה והתמודדותו עם מחלתו. שיפורו של אפילו היבט אחד מתוך מגוון תחומים בחייו, יכול להיות בעל חשיבות מכרעת לאיכות החיים. כך למשל, טיפול פיזיותרפי, אבחון של ריפוי בעיסוק, טיפול של קלינאי תקשורת, טיפולי רפואה משלימה, טיפול רגשי או פסיכולוגי, יכולים לסייע בהתמודדות ובניהול נכון של מחלה. זה טוב ואף רצוי שיותר מגורם אחד יוכל לבצע הערכה ולבחון כיצד אפשר לסייע לכם.
7. אל תוותרו על תמיכה חברתית – אחת החוויות הקשות ביותר בהתמודדות עם אובדן בריאות או מחלה, היא תחושת הבדידות והשונות מהסביבה. להיפגש ולתקשר עם אנשים דומים במצבכם, להתחבר לסביבה ולמסגרות תמיכה שונות, הינן בעלות חשיבות רבה בשיפור מצבכם הנפשי ואף הפיזי. שיחה עם מתנדב, השתתפות בקבוצות תמיכה, הרשמה למועדונים ועוד – יכולים להקל מאוד בהתמודדות עם מחלה ובתחושת הבדידות הנלווית.
8. תנו מקום לחלק הרגשי – התמודדות עם מחלה או נכות היא חוויה נפשית מטלטלת. מלבד לאי נוחות הפיזית שיכולה להתלוות לה, אי אפשר לנתק את החיבור בין הגוף לנפש וכיצד האחד משפיע על השני. קבלת תמיכה רגשית היא משמעותית לשיפור איכות החיים ואף בתסמיני המחלה. במקומות רבים ניתן לקבל תמיכה רגשית ללא תשלום (למשל דרך עו״ס קופ״ח) או בתשלום מסובסד דרך מרפאות ציבוריות של בריאות הנפש. אפשר כמובן להיעזר גם במטפלים העובדים בהסדר מול קופ״ח או באופן פרטי.
9. לסיום, נסו לענות על השאלה: מה הכי יכול לעזור לי כרגע? - כאמור עולם היכרות עם הזכויות יכול להיות מציף. נסו להיות ממוקדים ולתעדף מה התחום שהשיפור בו יכול להיות המשמעותי ביותר עבורכם. לאחר מכן ניתן לדרג את סדר העדיפויות לנושאים שתרצו לטפל בהם בהמשך. התייחסו לתהליך באופן נבון, תוך ניהול נכון של משאבי האנרגיה הפיזיים והמנטאליים שלכם ברגע נתון. לפעמים אין צורך ״לעשות הכל״ בבת אחת, והתקדמות הדרגתית תשפר פלאות את היכולת שלכם להתמודד ולמצות את זכויותיכם.
במידה ויש לכם שאלות נוספות ותרצו להיוועץ או להיעזר במיצוי זכויותיכם, אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר.
Comments